Ga terug

Wat zijn de voordelen van quercetine?

  • Geplaatst op
Wat zijn de voordelen van quercetine?

Steeds meer mensen gebruiken quercetine als voedingssupplement. Quercetine spreekt men uit als ‘kersetine’. Het is een natuurlijke antioxidant. Quercetine in voeding heeft een lage biobeschikbaarheid, waardoor het lichaam quercetine moeilijk opneemt. Daarom gebruiken steeds meer mensen quercetine voedingssupplementen om toch optimaal te kunnen profiteren van de voordelen. Maar, wat zijn de voordelen van quercetine?

Een nuttige flavonoïde

Quercetine is een zogenaamde flavonoïde. In de natuur komen veel verschillende soorten flavonoïden voor. Hiervan is quercetine de meest voorkomende. Quercetine heeft van nature pigmenthoudende eigenschappen. Dit houdt in dat quercetine de werkzame stof is die groenten en fruit hun prachtige felle kleuren geeft. Het is algemeen bekend dat antioxidanten veelzijdige voordelen hebben voor onze gezondheid. Ook flavonoïden zijn daarom goed voor ons lichaam, ondanks dat het geen essentiële voedingsstoffen zijn. Er wordt tegenwoordig veelvuldig onderzoek gedaan naar het positieve effect van quercetine op ons lichaam.

Alle voordelen van quercetine op een rijtje

voordelen quercetine

De voordelen van quercetine die gebruikers ervaren zijn talloos. Er kan gesteld worden dat er een duidelijk verband is aangetoond tussen quercetine en de preventie van ziekten en het verbeteren van het immuunsysteem. Bent u benieuwd naar de voordelen, en wat quercetine voor u kan betekenen? Lees hieronder de belangrijkste voordelen voor uw gezondheid. Onthoud altijd dat quercetine geen vervanging is voor medicatie of een behandeling.

Quercetine verbetert het afweer- en immuunsysteem

Dat quercetine een enorm positief effect heeft op het afweer- en immuunsysteem is misschien wel het bekendste voordeel van quercetine. Dit komt deels doordat quercetine de aanmaak van mitochondriën beïnvloedt. Mitochondriën worden ook wel de energiecentrales van cellen genoemd. Hierdoor is het lichaam in staat een snelle immuunrespons te behouden. Dit betekent dat men minder snel ziek wordt en sneller herstelt van een verkoudheid, infecties of ongevallen.

Het bestrijden van infecties in het lichaam

immuunsysteem

Wat zijn de voordelen van quercetine? Quercetine staat erom bekend dat het infecties tegengaat in het lichaam. Bijvoorbeeld tijdens een infectie van de luchtwegen in geval van een verkoudheid, maar ook bij bijvoorbeeld allergische reacties. De antivirale en antibacteriële werking van quercetine draagt bij aan het verminderen van allergie symptomen van bijvoorbeeld hooikoorts. Quercetine kan de symptomen van andere virussen, zoals het herpes complex virus, ook verminderen. Voor de effectiviteit is het wel belangrijk dat quercetine voor een langere periode structureel wordt geconsumeerd.

Quercetine tegen celproliferatie?

Een interessant effect van quercetine op het lichaam heeft te maken met de invloed op de celcyclus. Uit verscheidene onderzoeken zijn verbanden gelegd tussen het consumeren van hogere concentraties quercetine en het afremmen van de groei van zogenaamde T-cellen of kankercellen. Quercetine zou celproliferatie tegengaan en ook de celcyclus, koolstofoxide, angiogenese, en tyrosine kinase afremmen. Quercetine kan dus voordelig werken voor de gezondheid van kankerpatiënten. Ook kan het langdurig consumeren van quercetine preventief werken en het risico op kanker verkleinen. Dit gebeurt ook deels doordat het afweer- en immuunsysteem in het algemeen worden verbeterd. Houd altijd in gedachten dat quercetine geen medicijn of alternatief voor bestaande behandelingen tegen kanker is. Overleg altijd eerst met uw arts of quercetine naast de huidige behandeling kan bestaan.

Gezond oud worden

Doordat quercetine zo’n groot effect heeft op het immuunsysteem, wordt verwacht dat men gezonder oud kan worden. Quercetine heeft dus anti-aging eigenschappen. Dit komt deels doordat quercetine ervoor zorgt dat andere antioxidanten ook makkelijker worden opgenomen door het lichaam, hier valt bijvoorbeeld vitamine C onder.

Zware inspanning en quercetine

sporten hardlopen

Doordat quercetine de mitochondriën beïnvloedt, kan quercetine een voordelige werking hebben op sporters en andere mensen die zware inspanning moeten verrichten. Quercetine verbetert het uithoudingsvermogen en gaat infecties tegen. Dit komt goed van pas bij het herstellen van spierschade na een zware inspanning en ook om niet verkouden of ziek te worden na een lange training in de winterse buitenlucht of in de regen. Topsporters nemen soms een dosis van twee tot vier keer 250 mg per dag. Tot op heden is vastgesteld dat een dosis van 1000 mg per dag veilig is, over een veel hogere dosis voor een hele lange termijn valt dit niet met zekerheid te zeggen.

Zink en quercetine

Zoals eerder genoemd, is het lichaam beter in staat om andere antioxidanten op te nemen bij een hoge concentratie quercetine, dit geldt ook voor zink. Als het immuunsysteem slecht is, schreeuwt het lichaam om zink. Voor een juiste opname van zink zijn zink-transporteurs nodig. Deze zogenaamde zink ionoforen zorgen ervoor dat zink naar de cellen wordt gebracht en dat het zo beter opgenomen kan worden. Zink zorgt ook voor de afremming van infecties en virussen. Daarom is een goede zinkopname essentieel voor een krachtig immuunsysteem. Quercetine supplementen kunnen hier aan bijdragen.

Bloeddrukverlagend effect van quercetine

Wist u dat quercetine een bloeddrukverlagend effect heeft? Quercetine versterkt de wanden van de haarvaatjes, waardoor deze minder doorlaatbaar worden. Ook maakt quercetine de wanden van de haarvaatjes meer rekbaar. Dit verband werd al gelegd in de jaren 90 en wordt al sinds die tijd gebruikt bij behandelingen tegen een te hoge bloeddruk. Ook werkt quercetine preventief tegen hart- en vaatziekten.

Voor wie is quercetine niet?

Zoals eerder genoemd, is quercetine nooit een vervanging voor bestaande medicatie of een behandeling. Daarom is het belangrijk dat wanneer u medicatie gebruikt altijd quercetine supplementen neemt in overleg met uw arts, om na te gaan of de quercetine niet reageert met een bestaande behandeling. Het gebruik van quercetine wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Gemakkelijk online quercetine bestellen bij Natural Quercetine

U heeft nu antwoord op de vraag: “Wat zijn de voordelen van quercetine?”. In ons assortiment bieden we verschillende quercetine supplementen aan. Zo kunt u quercetine supplementen nemen in combinatie met zink en vitamine C, maar ook quercetine supplementen met zink, vitamine C, D3 en K2. Onze supplementen zijn ook geschikt voor veganisten. Heeft u vragen over het gebruik van quercetine of over ons assortiment? Neem gerust contact op met ons team van specialisten. Dit kunt u doen door te bellen naar 085-3031198. Daarnaast kunt u ons per email bereiken via [email protected]. Wij komen dan zo snel mogelijk bij u terug.