Ga terug

Wat is quercetine en waarom is het zo gezond?

  • Geplaatst op
Wat is quercetine en waarom is het zo gezond?

Wat is quercetine en waarom is het zo gezond?

Vers eten is gezond. Of het nu groenten zijn, kruiden, noten of fruit; plantaardige producten die rechtstreeks van het land komen, ondersteunen het immuunsysteem en versterken ons afweersysteem. Dit geeft een enorme boost aan onze gezondheid. Maar hoe kan dat? Deels komt dit door quercetine, wat wordt uitgesproken als ‘kersetine’. Deze natuurlijke antioxidant komt voor in allerlei soorten plantaardige voeding. Maar wat is quercetine en waarom is quercetine zo gezond?

Een antioxidant én een flavonoïde

Wat is quercetine en waarom is het zo gezond? Quercetine is een antioxidant. Het is welbekend dat antioxidanten enorm goed zijn voor het lichaam. Andere antioxidanten naast quercetine zijn vitamine A en C, seleen en bioactieve stoffen. Daarnaast is quercetine ook een flavonoïde. Ooit afgevraagd hoe het kan dat groenten, fruit en planten zulke diverse, heldere kleuren hebben? Dit komt door de flavonoïden die hierin zitten. Flavonoïden bestaan er in allerlei verschillende soorten en maten, maar quercetine is de meest veelvoorkomende flavonoïde. Wat alle soorten gemeen hebben, is dat ze pigmenthoudende eigenschappen hebben. Hierdoor kleuren ze de plantaardige voeding en planten in allerlei verschillende kleuren. Het wordt steeds duidelijker hoe belangrijk flavonoïden zijn voor ons lichaam.

Versterk het immuunsysteem

Het is algemeen bekend dat het immuunsysteem verbetert door een gezond eetpatroon aan te houden. Dit houdt in dat een dieet met veel verse, plantaardige producten het afweermechanisme ondersteunt. Hierdoor blijft de immuunrespons snel en is het lichaam in staat snel weer op de been te komen bij ziekte of verwondingen. Quercetine speelt hier een belangrijke rol in. Quercetine bevordert de aanmaak van mitochondriën. Deze ondersteunen de cellen en zorgen ervoor dat u een hoog energielevel hebt. Voor mensen die zware inspanningen verrichten, bijvoorbeeld atleten of mensen met een actief beroep zoals hovenier, kan een verhoogde dagelijkse dosis quercetine veel betekenen.

Bevordert de bloedtoevoer

Naast het ondersteunen van het immuunsysteem, is uit verscheidene onderzoeken gebleken dat er een relatie is tussen quercetine en een verbeterde bloedtoevoer. Dit komt doordat quercetine de wanden van de bloedvaten versterkt, waardoor ze minder doorlaatbaar zijn. Ook maakt een verhoogde concentratie quercetine de wanden rekbaarder. Hier kunnen mensen met een hoge bloeddruk van profiteren, omdat quercetine de bloeddruk kan verlagen.

Lager cholesterol

Er is nog een reden waarom quercetine gezond is. Quercetine is goed voor de hart- en bloedvaten. Dit komt doordat quercetine het cholesterol verlaagt. Althans, de nutriënt verlaagt de ‘slechte’ LDL-cholesterol en verhoogt het ‘goede’ HDL-cholesterol. Er zijn meerdere onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat een toename van HDL-cholesterol de kans op hart- en vaatziekten vermindert. Omdat quercetine ontstekingsremmend werkt, beschermt dit de vaatwanden.

Tegen infecties en virussen

Hoe kan het dat quercetine ontstekingsremmend is? Door de tijd heen is quercetine gebruikt in meerdere behandelingen om het aantal besmettingen van virussen te voorkomen. Dit werd in het verleden gedaan voor bijvoorbeeld het Ebola en het Zika virus. Ook zijn er meerdere lopende onderzoeken die nagaan of quercetine een preventieve werking kan hebben tegen COVID-19 en een herstellende werking bij Long COVID. Tevens lijkt het erop dat het lichaam sneller geneest van een infectie, verkoudheid of griep en sneller herstelt als men last heeft van een blessure. Dit komt ook omdat het immuunsysteem beter wordt ondersteund door quercetine in het lichaam.

Quercetine en celherstel

Er zijn onderzoeken gedaan naar de anti carcinogene effecten van quercetine. Hierbij werd bekeken of quercetine de groei van kankercellen kon afremmen of stoppen. Ondanks dat er nog meer onderzoek naar gedaan zal moeten worden, is er een verband vastgesteld tussen quercetine en het tegengaan van celproliferatie en het afnemen van de celcyclus. Wel is het belangrijk om te realiseren dat quercetine niet in plaats van andere behandelingen toegepast kan worden. Overweegt u om naast uw huidige behandeling quercetine supplementen te nemen? Doe dit dan altijd in overleg met uw dokter.

Versterkt de opname van zink en vitamine C

Als laatste is aangeduid dat quercetine de opname van andere antioxidanten zoals vitamine C makkelijker maakt. Met een verhoogde concentratie quercetine kan ook zink een stuk makkelijker opgenomen worden door de cellen in een lichaam. Zink is enorm belangrijk voor het lichaam, omdat het zorgt voor de opbouw van eiwitten, de groei van weefsel en de stofwisseling. Bovendien is zink een essentieel element dat uw afweer- en immuunsysteem verbetert.

Waarom kiezen voor voedingssupplementen?

Quercetine komt van nature voor in allerlei soorten groenten, fruit, zaden, noten en planten. Voorbeelden van producten met een hoge concentratie quercetine zijn appels, citrusvruchten, boerenkool, kappertjes, cacao, radicchio, cranberry’s, thee en rode wijn. Daardoor krijgt men altijd quercetine in een bepaalde mate binnen. Bij een normaal, gezond voedingspatroon krijgt u ongeveer 5 tot 40mg quercetine binnen. Als u optimaal wilt profiteren van de positieve effecten van quercetine, zult u een verhoogde dosis moeten consumeren. Dit ligt ongeveer tussen de 500 mg en 1000 mg per dag. Het is lastig om deze hoeveelheid uit voeding te halen. Ter vergelijking; u zou bijvoorbeeld een kilo Spaanse pepers moeten eten om op de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te komen. Daarom is het een beter idee om quercetine via voedingssupplementen te consumeren.

Bestel makkelijk online bij Natural Quercetine

U heeft nu antwoord op de vraag: “Wat is quercetine en waarom is quercetine gezond?”. In ons assortiment hebben we quercetine supplementen met zink en vitamine C. Daarnaast kunt u ook kiezen voor quercetine supplementen met zink, vitamine C, D3 en K2. Dit is handig, want dan weet u zeker dat de stoffen die het lichaam beter opneemt met quercetine ook voldoende in uw lichaam aanwezig zijn.