Ga terug

Uw immuunsysteem verbeteren met quercetine

  • Geplaatst op
Uw immuunsysteem verbeteren met quercetine

Kan uw immuunsysteem wel een boost gebruiken? Ontdek wat quercetine voor uw afweer- en immuunsysteem kan betekenen in dit artikel: Uw immuunsysteem verbeteren met quercetine. Quercetine is een natuurlijke antioxidant die voorkomt in allerlei plantaardige voeding. Misschien heeft u weleens gehoord dat een glaasje wijn per dag een positief effect op uw gezondheid zou hebben. En inderdaad, rode wijn zit ook boordevol quercetine. Maar wat is de werking van quercetine precies? En wat kan het betekenen voor uw afweer- en immuunsysteem?

Wat is quercetine?

Wat is quercetine nu eigenlijk? Quercetine is een antioxidant en een flavonoïde. In de natuur komen veel verschillende soorten flavonoïden voor. Deze pigmenthoudende stoffen geven kleur aan allerlei soorten groenten, fruit, planten, noten en zaden. Quercetine is de meest voorkomende soort flavonoïde. Naast de pigmenthoudende werking van de stof worden flavonoïden ook gehuldigd vanwege de veelzijdige positieve gezondheidseffecten die ze hebben. Het belangrijkste effect zou zijn dat quercetine het afweer- en immuunsysteem ondersteunt.

Quercetine en het immuunsysteem

Als het afweer- en immuunsysteem sterk is, betekent dit dat het lichaam een snelle immuunrespons heeft. Hierdoor is het lichaam in staat snel infecties en andere ziekten van zich af te vechten. Ook wordt men over het algemeen minder snel ziek, omdat de weerstand verbetert. Als het gaat over quercetine en het lichaam is het moeilijk om gezondheidsclaims te doen. Dit komt voornamelijk doordat er nog te weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de blijvende effecten op het lichaam. Wel is er een aantal verbanden dat is aangetoond en op dit moment verder onderzocht wordt. De belangrijkste verbanden zijn de opname van zink en vitamine C, de antivirale werking, het beschermen van cellen en de anti-aging eigenschappen.

Verbetert de opname van zink

Als het lichaam ziek is, schreeuwt het om zink. Alle cellen in ons lichaam hebben zink nodig voor de opbouw van eiwitten, de groei van weefsel en het ondersteunen van het immuunsysteem. Quercetine is een zogenaamd zink iofosoon. Dat houdt in dat quercetine zink transporteert naar de cellen zodat het opgenomen kan worden. Zonder de aanwezigheid van een vervoerder is de zinkopname van de cellen dus minder goed. Daarom is quercetine belangrijk, juist op momenten dat het immuunsysteem minder goed functioneert.

Verbetert de opname van vitamine C

Naast de verbeterde opname van zink in het lichaam, nemen cellen ook andere antioxidanten beter op door quercetine. Een voorbeeld hiervan is vitamine C. Vitamine C is naast zink ook bij uitstek een vitamine die het immuunsysteem ondersteunt. Deze ‘weerstand vitamine’ is ook in staat geoxideerde quercetine te recyclen. Dit vergroot de immuunreactie tegen pathogene indringers. Quercetine in combinatie met vitamine C vergroot de immuunrespons doordat de aanmaak van natuurlijke eiwitten wordt beïnvloed. Lees hier meer over waar quercetine in voeding voorkomt.

Quercetine heeft een antivirale en antibacteriële werking

Op dit moment wordt er onderzoek gedaan naar het potentiële effect van quercetine op de preventie van COVID-19 besmettingen? Er is al bekend dat quercetine een antivirale werking heeft en infecties tegengaat. Quercetine werd voorheen aangeraden aan mensen die last hadden van allergieën zoals hooikoorts. Doordat quercetine antibacterieel werkt, herstelt het lichaam sneller van infecties. Ondanks dat hier nog geen hard wetenschappelijk bewijs voor bestaat, is quercetine een middel dat al jaren gebruikt wordt om verkoudheid en infecties te voorkomen.

Beschermt gezonde cellen

Een ander interessant onderzoek gaat over de invloed van quercetine op de celvernieuwing en het tegengaan van de cel proliferatie van kankercellen. Quercetine beschermt bestaande cellen, door de celwanden te beschermen tegen ‘vrije radicalen’. Vrije radicalen zijn bijproducten in ons lichaam. Vaak zijn het cellen die een molecuul missen en hierdoor instabiel zijn. Uw cellen kunnen door een overschot van vrije radicalen worden verstoord, quercetine beschermt uw cellen hiertegen. Daarnaast is er een verband aangenomen tussen quercetine en de rem van kwaadaardige celproliferatie, de celcyclus, koolstofoxide en tyrosine kinase. Hierdoor wordt de productie van T-cellen en kankercellen beïnvloed. Belangrijk om te weten is dat dit lang niet over iedere vorm van kanker gaat en dat quercetine absoluut geen vervanging is voor bestaande medicatie of behandelingen.

Fitter zijn en gezonder oud worden

Doordat het immuunsysteem wordt versterkt, wordt men fitter en gezonder oud. Het is daarom ook niet vreemd dat veel topsporters gebruik maken van quercetine supplementen. Quercetine verbetert namelijk het uithoudingsvermogen en zorgt ervoor dat men sneller herstelt van blessures of spierpijn. Daarnaast werkt quercetine preventief voor verkoudheid, griep of andere virussen. Handig voor de echte doorzetters die buiten door weer en wind trainen.

Aanbevolen inname en dosering

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid quercetine hangt af van het gewenste effect. Toch is quercetine geen middel dat onbeperkt geconsumeerd kan worden. De aanbevolen dosis is vastgesteld tussen 500 en 1000 mg per dag. Als quercetine gebruikt wordt om een infectie te bestrijden, kan de maximale dosis geconsumeerd worden van 1000 mg. Topsporters gebruiken tussen de twee en vier keer 250 mg per dag. Neem de supplementen bij voorkeur voor de maaltijd op een lege maag in.

Bijwerkingen van quercetine

Als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschreden wordt, is de kans op bijwerkingen bijna non-existent. Als dit wel overschreden wordt, kan er misselijkheid of hoofdpijn optreden. Echter is dit enkel in hele uitzonderlijke gevallen.
Het wordt afgeraden voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om deze supplementen te nemen.

Snel en gemakkelijk online quercetine bestellen

Bent u overtuigd en wilt u uw immuunsysteem verbeteren met quercetine? Bestel quercetine supplementen dan gemakkelijk online in onze webshop. U kunt kiezen uit verschillende quercetine supplementen uit ons assortiment. Kies bijvoorbeeld voor quercetine met zink en vitamine C of voor anti-virus supplementen met quercetine, zink, vitamine C, K2 en D3. Vragen over quercetine of over onze voedingssupplementen? Ons team van specialisten staan voor u klaar. Stel uw vraag telefonisch en bel naar 085-3031198. Wilt u uw vraag liever naar ons mailen? Stuur dan een email naar [email protected]l. We nemen zo snel mogelijk contact met u op.