Ga terug

Wat is de werking van Quercetine?

 • Geplaatst op
Wat is de werking van Quercetine?

Wat is de werking van quercetine?

Als u op zoek gaat, komt u veel verhalen tegen op het internet over de nutriënt quercetine. Wat is de werking van quercetine? We kunnen wel stellen dat quercetine een enorme positieve invloed op onze gezondheid kan hebben. Maar hoe werkt quercetine precies?

Wat is quercetine?

Wat is de werking van quercetine? Quercetine is naast een antioxidant ook een zogenaamde flavonoïde. Het woord flavus betekent in het latijn ‘geel’. Maar, flavonoïden geven nog veel meer verschillende kleuren. Flavonoïden zijn een groep stikstofvrije organische verbindingen, die wijdverspreid in de natuur voorkomen. Zo kunt u allerlei soorten flavonoïden vinden in het plantenrijk, maar zijn flavonoïden ook de reden waarom onze appels, bananen en groenten voorkomen in allerlei verschillende felle kleuren. Quercetine is de meest voorkomende flavonoïde. Naast naar de pigmenthoudende eigenschappen van flavonoïden (en dus van quercetine) wordt er veel onderzoek gedaan naar de werking van quercetine op het lichaam. Hier zullen we later op terugkomen.

Vind quercetine in groenten, fruit en kruiden

U kunt quercetine in allerlei producten vinden. Zo kunt u quercetine vinden in appels, cranberry's, pruimen en ander fruit. Maar ook in veel groenten, kruiden, zaden, bonen, thee en rode wijn zit quercetine. Voorbeelden van producten met een hoog percentage quercetine zijn kappertjes, radicchio, zwarte bonen, druiven, cacao en noten van de Japanse notenboom. De quercetine zit voornamelijk in en net onder de schil. Een uitzondering zijn citrusvruchten; de witte, pulp-achtige massa tussen de schil en het vruchtvlees van sinaasappels, citroenen en limoenen zit boordevol quercetine. Maar, wat is de werking van quercetine?

De werking van quercetine op het lichaam

Naast de pigmenthoudende eigenschappen van quercetine wordt het effect van flavonoïden, en dus ook het effect en de werking van quercetine, op het menselijk lichaam veel onderzocht. In dit artikel wordt aangegeven welke onderzoeken er op dit moment plaatsvinden naar de werking quercetine en het effect op het lichaam.

Quercetine en celgroei

Dus, wat is de werking van quercetine? Eén van de grootste onderzoeken naar de werking van quercetine is gericht op de anti carcinogene effecten die de stof zou hebben. Hierbij wordt voorgesteld dat quercetine de deling van kankercellen kan remmen door haar antioxiderende werking, de remming van celproliferatie, het stoppen van de celcyclus en de afremming van angiogenese, stikstofoxide en tyrosine kinase. Dit leidt tot de remming en afname van de deling van de kankercellen. Belangrijk om te noemen is dat het niet om iedere soort kanker gaat. Daarnaast kan quercetine kanker eventueel voorkomen en afremmen, maar nooit genezen.

Ontstekingsremmend

Wat is de werking van quercetine? Er wordt verwacht dat quercetine een ontstekingsremmend effect heeft omdat quercetine de productie van leukotriënen en prostaglandinen afremt. In normale taal houdt dit in dat bijvoorbeeld spierschade, die is opgelopen tijdens inspanning, sneller afneemt naarmate er meer quercetine het lichaam binnenkomt. Ook betekent dit dat quercetine een antivirale en antibacteriële werking zou kunnen hebben, waardoor het lichaam sneller herstelt van een verkoudheid of griep. Dit heeft echter ook voor een groot gedeelte met het immuunsysteem te maken.

Versterkt het immuunsysteem


Als het immuunsysteem zwak is, schreeuwt het lichaam om meer zink. Het is gebleken dat bij inname van quercetine, het lichaam zink beter kan opnemen. Net als veel antioxidanten heeft quercetine een positieve werking op het afweersysteem. Dit doet quercetine door de immuunrespons te ondersteunen, waardoor deze sneller wordt. Uw lichaam herstelt daardoor sneller van ziekten of wonden. Quercetine bevordert de aanmaak van mitochondriën. Deze stoffen beïnvloeden de cellen in het lichaam en worden ook wel de ‘energiecentrales’ van het lichaam genoemd. Hiernaast heeft quercetine ook invloed op de wanden van de haarvaatjes in het lichaam, wat een gunstige werking zou hebben op het afweersysteem.

Antioxiderende effecten

Er wordt in meerdere onderzoeken gesuggereerd dat antioxiderende elementen een potentieel klinisch effect hebben. Dit komt doordat quercetine de oxidatie van lipoproteïnen met een lage dichtheid tegengaat. Daardoor wordt de aanmaak van zogenaamde ‘vrije radicalen’ voorkomen, omdat quercetine fysiologische reacties van ionen en zware metalen onderdrukt. Naast de antioxiderende werking van quercetine, zorgt deze stof er ook voor dat vitamine C, een andere belangrijke antioxidant, makkelijker wordt opgenomen door het lichaam.

Quercetine en glucose

In ander laboratoriumonderzoek is gesteld dat quercetine het glucosemetabolisme verbetert en de gluconeogenese onderdrukt. Dit betekent simpelweg dat quercetine voordelig zou kunnen zijn voor mensen met een te lage bloedsuikerspiegel. Het lichaam neemt hierbij glucose op uit koolhydraten in plaats van andere soorten suikers.

Veiligheid

Er zijn geen veiligheidsrisico’s bij inname van quercetine. Houdt u zich hierbij wel aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid quercetine. Dit ligt, afhankelijk van het doel dat u wilt bereiken, tussen de 500 en 1000 mg per dag. Het wordt voor zwangere vrouwen afgeraden om quercetine als voedingssupplement te slikken, hetzelfde geldt voor vrouwen die borstvoeding geven.

Interacties

Gebruik nooit quercetine supplementen als u medicatie gebruikt en u niet zeker weet hoe deze met elkaar zullen reageren. Ga in zulke gevallen altijd eerst naar uw arts. Er is inmiddels uitvoerig onderzoek gedaan naar verschillende soorten medicatie die slecht reageren op hoge concentraties quercetine. Hieronder vallen:

 • Antidiabetische medicijnen
 • Antihypersensitieve drugs
 • Cyclosporine
 • Cytochrome P450 2C8 (CYP2C8) substraten
 • Cytochrome P450 2C9 (CYP2C9) substraten
 • Cytochrome P450 2C6 (CYP2C6) substraten
 • Diclofenac
 • Midazolam
 • Pravastatin
 • Warfarin

Staat uw medicatie er niet tussen? Voor meer informatie kunt u contact opnemen met uw arts.

Quercetine voedingssupplementen online kopen bij Natural Quercetine

U heeft nu antwoord op de vraag: “Wat is de werking van quercetine?”. Wij verkopen natuurlijke quercetine voedingssupplementen en ze zijn gemakkelijk online te bestellen. In ons assortiment bestaat de keuze tussen quercetine in combinatie met zink en vitamine C en quercetine met zink, vitamine C en D3 en K2. Zoals eerder genoemd, wordt het door quercetine makkelijker voor het lichaam om andere stoffen zoals zink en vitamine C op te nemen. Heeft u een vraag over ons assortiment, of over quercetine in het algemeen? Ons team van specialisten helpt u graag verder. Om uw vraag te stellen of advies te krijgen, kunt u ons bereiken op 085-3031198. Daarnaast is het mogelijk om een email te sturen naar [email protected]. Wij streven ernaar zo snel mogelijk antwoord te geven.