Ga terug

Quercetine ervaringen

  • Geplaatst op
Quercetine ervaringen

Quercetine ervaringen

Benieuwd naar de effecten en ervaringen van quercetine? Deze voedingsstof wordt in Nederland steeds vaker gebruikt als voedingssupplement. Steeds meer mensen raken namelijk overtuigd van de voordelige werking van quercetine op het lichaam. Benieuwd naar de quercetine ervaringen van gebruikers? In de onderstaande blog leggen we uit wat u kunt verwachten als u voor een langere periode quercetine gaat consumeren. Hierin beschrijven we de potentiële veranderingen die u kunt merken aan uw gezondheid en hoe lang het ongeveer duurt voor u merkt dat uw gezondheid beter wordt.

Even kort: hoe werkt quercetine?

Quercetine is een antioxidant. Antioxidanten hebben een enorm positieve invloed op de gezondheid. Daarnaast is quercetine een flavonoïde. Flavonoïden zijn natuurlijk pigment houdende stoffen en zitten in een grote verscheidenheid aan groenten, fruit, noten, zaden en planten. De consumptie van quercetine heeft daarom een tal aan gunstige effecten op de gezondheid.

Waarom gebruikt men quercetine?

Er zijn veel verschillende motieven voor mensen die voor het eerst quercetine kopen als voedingssupplement. De quercetine ervaringen lopen uiteen. We hebben de belangrijkste redenen om quercetine te consumeren onder elkaar gezet. Deze zijn het versterken van het afweer- en immuunsysteem, het verbeteren van sportprestaties en het voorkomen of remmen van de groei van kankercellen. Ook kan het gebruik van quercetine helpen tegen allergieën of om beter te kunnen slapen.

Immuunsysteem versterken

immuunsysteem

Veruit de belangrijkste reden om quercetine supplementen te gebruiken is het versterken van het immuunsysteem. U kunt quercetine gebruiken om fitter te worden, minder vermoeid te zijn, als preventie tegen ziekten en om in het algemeen lekkerder in uw vel te zitten. Quercetine ondersteunt het immuunsysteem op verschillende manieren. Zo stimuleert het de aanmaak van mitochondriën. Deze worden ook wel de ‘energiecentrales’ van de cellen in het lichaam genoemd. Ook zorgt quercetine ervoor dat het lichaam andere stoffen beter kan opnemen, dit geldt bijvoorbeeld voor vitamine C en zink. Beide stoffen zijn essentieel voor een goed werkend afweersysteem en een snelle immuunrespons. Het lichaam zal in staat zijn gemakkelijker te kunnen herstellen van ziekte of verwondingen.

Sporten en quercetine ervaringen

Uit quercetine ervaringen bij mensen die veel fysieke inspanning verrichten, blijkt dat zij aangeven baat te hebben bij het gebruik van quercetine. Quercetine zorgt er namelijk voor dat het uithoudingsvermogen verbetert en dat het lichaam sneller herstelt bij een infectie of spierschade na inspanning. Daarnaast is men minder vatbaar voor griep of verkoudheid. Handig voor alle sporters die ervoor kiezen om door weer en wind buiten te gaan trainen. Topsporters geven aan gemiddeld één tot twee keer per dag een dosis van 500 mg te nemen. Tot op heden zijn er nog geen negatieve bijwerkingen bekend bij een maximale dosis van 1000 mg per dag.

Kankerpatiënten

Quercetine wordt ook in toenemende mate gebruikt door kankerpatiënten. Het is niet zo dat quercetine daadwerkelijk een genezende werking heeft bij kanker, maar het gebruik ervan tegen woekering van cellen komt niet helemaal uit de lucht vallen. Patiënten met kanker doen dit omdat er een verband is aangetoond tussen het gebruik van quercetine en het afremmen van de groei van kankercellen. Dit doet quercetine door celproliferatie af te laten nemen, de celcyclus te remmen en door stikstofoxide en tyrosine kinase af te remmen. Maar zoals eerder genoemd, is quercetine natuurlijk geen medicijn tegen kanker. Wel geven gebruikers op basis van hun eigen quercetine ervaringen aan dat, doordat het algemene immuunsysteem verbetert, het een positief effect op het lichaam heeft tijdens chemokuren.

Quercetine tegen allergie en diabetes

Naast kankerpatiënten hebben ook diabetespatiënten en mensen met allergieën goede ervaringen met quercetine supplementen. Door een verhoogde inname van quercetine, zullen diabetespatiënten minder last hebben van de negatieve gevolgen van de ziekte. Ook hebben mensen met bijvoorbeeld een hooikoorts allergie de ervaring dat met quercetine de allergische reactie geblokkeerd wordt, omdat quercetine ontstekingen tegengaat en een sterk histamine verlagende werking heeft. Daardoor zal men dus minder last hebben van de symptomen van een hooikoorts allergie.

Quercetine ervaringen met slapen

Sommige mensen gebruiken ook quercetine in de hoop er beter door te kunnen slapen. Er is een verband aangetoond tussen een verhoogde dosis quercetine in het lichaam en een vertraagde afbraak van melatonine. Daardoor zou het theoretisch gezien makkelijker moeten zijn om in slaap te vallen. Let wel op: bent u met spoed op zoek naar een slaapmiddel? Dan is het verstandiger om in de tussentijd ook een andere oplossing te vinden. Dit komt doordat het een tijdje kan duren voordat de quercetine het gewenste effect heeft op uw slaapritme.

Hoelang duurt het voordat de quercetine effect heeft?

Verwachtingen zijn alles. Goede quercetine ervaringen zult u na verloop van tijd meemaken. Het duurt enige tijd voordat de gewenste effecten opgemerkt kunnen worden. Het immuunsysteem wordt langzaam sterker. Het is belangrijk dat u niet verwacht een enorm verschil te merken van de ene op de andere dag. Wel is de kans groot dat er een verschil opgemerkt kan worden ten opzichte van vroeger. Misschien merkt u op dat u minder snel ziek wordt of dat zich fitter voelt en uw lichaam snel herstelt van een griep of verkoudheid. Quercetine is geen alternatief voor medicatie. Doseer bij gebruik in combinatie met medicijnen altijd in overleg met uw arts. Dit is belangrijk omdat quercetine een reactie kan hebben met andere medicatie.